"Het is teveel" zegt ze, terwijl de tranen over haar wangen beginnen te rollen. Hierna moet ze even flink huilen. Uiteindelijk lucht dit al zichtbaar wat op.
Samen kijken we naar wat er precies teveel is en komt er voorzichtig weer wat licht binnen waar het eerst donker leek.
Als ik terug kijk op het afgelopen schooljaar van middelbare scholieren ben ik herhaaldelijk geschrokken van de hoge mate van stress die er speelde. Het thuis online lessen volgen en daarna de voortdurende stroom van opdrachten en het leren voor toetsen, maakte dat de focus kwam te liggen op een enorme werkdruk/stress. Kinderen zaten uren achter elkaar achter het beeldscherm. Waar voorheen op school de pauzes op vaste tijden vast stonden, moesten ze dit nu zelf indelen. Dat gebeurde weinig tot niet. Velen bleven maar in dezelfde houding zitten. Van online lessen naar het leren van toetsen en opdrachten maken. Ze gunden zichzelf amper tijd voor ontspanning. Sterker nog, sommigen konden zelfs niet meer ontspannen met alle gevolgen van dien. De focus lag op incasseren van informatie en leren. De voortdurende zorg kwam daarbij te liggen om deze enorme berg aan opdrachten en toetsen op tijd af te krijgen.
Velen raakten overbelast en geïsoleerd van hun leeftijdsgenoten. Juist deze leeftijdsgenoten zijn zo belangrijk voor tieners. Pubers leven en leren graag samen. Van het alleen zijn worden ze somber. Het ontspant ze om samen ervaringen uit te wisselen, te lachen wat rond te hangen met elkaar. Als tiener ervaar je de sociale contacten als belangrijkste factor in je leven.
Een uitlaatklep was en is voor deze groep ontzettend fijn en belangrijk merkte ik. Even aan een neutraal iemand hun verhaal kwijt kunnen. Iemand die niet schrikt van de gedachtes die ze soms hebben. Iemand waar ze even alles tegen kunnen zeggen zonder dat het vreemd of raar gevonden word. Iemand die ze weer wat lichter laat voelen. Elke keer als een tiener hier de deur uit wandelt en ik zie en hoor hoe opgelucht ze zijn, maakt dat mijn dag weer meer dan goed. Ik word hier zo ontzettend blij van.
Ik hoop dan ook oprecht dat in dit schooljaar rekening word gehouden met deze opgebouwde stress en werkdruk die bij veel kinderen nog volop aanwezig is. Praat en luister naar ze. Probeer ze wat te ontlasten van alle druk die ze ervaren. Ga naast ze staan als ouder i.p.v. ze telkens erop te wijzen wat er niet gedaan is en wat nog moet. Kijk naar wat ze wel doen en waar ze ondanks alles wel toe in staat zijn. Het kan soms echt teveel zijn. Zorg voor ze.